Hongarije (2012)

Klik hier voor het programma boekje van Hongarije.

Zaterdag 28 april, Vrije dag, Boedapest

Om half 1 `s middag komt de bus na een lange rit voor de laatste keer tot stilstand, waarna een overlevingstocht door de straten van Pest volgt, op weg naar ons hostel. Tijdens deze tocht kunnen we meteen aan het weer wennen, want de zon schijnt sterk en de temperatuur komt boven de 30 graden Celsius uit, en krijgen we onze eerste indrukken van de stad mee. Nadat iedereen ingecheckt en weer fris en fruitig is, wordt meteen een nieuwe wandeltocht ingeluid, dit maal naar de hoogste berg in Boedapest, de Gellertberg. Boven aan de top is het uitzicht fantastisch met uitzicht over heel Boedapest. Na de wandeling begeven we ons weer terug naar het hostel om daarvandaan naar een restaurant in de buurt te gaan om pizza te eten. Om de eerste avond in Boedapest af te sluiten is er met een groep studenten uit de stad afgesproken om het uitgaansleven te gaan verkennen. Dit speciaal voor de mensen die na deze lange en vermoeiende dag nog energie over hebben.

 

Zondag 29 april, Balatonmeer Uplands National Park

Het Balatonmeer is met zijn afmetingen van ongeveer 600 vierkante kilometer, het grootste meer van geheel centraal Europa. Al is het over het geheel relatief erg ondiep. Het meer en het landschap erom heen zijn ontstaan door vulkanische activiteiten die ongeveer 8 miljoen jaar geleden hebben plaatsgevonden. Tegenwoordig kan je hiervan nog duidelijke sporen terug vinden aan de randen van het meer. Tevens zijn bepaalde rotsen gevormd door de aanwezigheid van heetwaterbronnen die een poreus gesteente, hydroquartzite, hebben achtergelaten. Het water uit het meer is compleet afkomstig van regenval dat zich in de loop van de jaren daar heeft verzameld. Tegenwoordig is het meer vooral in de zomer een belangrijke toeristische trekpleister in Hongarije.

Biologisch (en geologisch) gezien bevindt het interessante stuk zich niet in het water, maar op het land. Tijdens deze trip hebben we het schiereiland Tihany bezocht, wat twee onafhankelijke meren bevat die beiden gevormd zijn uit het vele malen grotere Balaton. In het kleinere meer bevinden zich nu een aantal populaties van de witte reiger; een diersoort die goed beschermd wordt en eveneens op de munt van Hongarije voorkomt. Naast de meren heeft het schiereiland nog enkele bijzondere eigenschappen. Door de ligging en de grootte van het Balaton en de omringende gebergten is er een samenkomst van maar liefst drie verschillende klimaatzones, ideaal voor wijnbouw. De klimaatzones zijn duidelijk te zien aan de plantensoorten, er is een duidelijke overgang te zien van de typische mediteriaanse, lage bomen naar langere loof- en naaldbomen.

 

Maandag 30 april, Culturele tour, Boedapest

De stad Boedapest is ontstaan uit twee steden, Boeda en Pest, die van elkaar gescheiden werden door de Donau. Boeda, waar het koninklijk paleis staat, geldt als het oudere deel van de stad. Pest is met het zaken- en winkelcentrum, het nieuwere gedeelte. In 1873 zijn de twee steden bij elkaar gevoegd. In heel Hongarije zijn in totaal 700 sauna`s en 200 verschillende spa`s en warmwaterbronnen te vinden. Daarnaast is landbouw een belangrijke bron van inkomsten. De culturele tour startte op het Heldenplein, dat in 1896 werd aangelegd ter ere van de duizendste verjaardag van Hongarije. Hierna hebben we de Hongaarse Staatsopera bezocht. Dit gebouw, in neorenaissancestijl gebouwd, werd geopend in 1884 en staat sinds 2002 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. We hebben veel gezien en zijn onder andere langs de Hongaarse bank, Hongaarse beurs, parlementsgebouwen, monumenten en het koninklijke paleis gelopen. De tour eindigde bij de bazaar waarna de rest van de dag vrij was.

 

Dinsdag 1 mei, Aggtelek National Park

Het Aggtelek Nationale Park bestaat uit een grottenstelsel van 712 grotten. De grotten in Aggtelek hebben samen een lengte van ongeveer 25 kilometer. De hoofdgrot is sinds 1925 in zijn geheel bekend en heeft zelf een lengte van wel 7 kilometer. De grotten staan sinds 1995 op de wereld-erfgoedlijst van UNESCO. Door de hoofdgrot stroomt de rivier de Stix, een periodieke rivier die in de zomer opdroogt. De rivier kan ook overstromen en tot veel schade wat betreft de stalagmieten en stalactieten leiden. Tegelijkertijd zijn de overstromingen wel de oorzaak van het ontstaan van de grotten: de eroderende werking van het water heeft ooit namelijk de rotsen uitgehold.

In de grotten leven 21 verschillende soorten vleermuizen. Deze overwinteren ook in deze grotten en gebruiken de air-vents als snelwegen om snel in en uit de grot te bewegen. Naast vleermuizen leven er ook nog enkele soorten geleedpotigen in de grotten. Door de duisternis in de grotten hebben deze dieren het vermogen om te kijken verloren; ze zijn dus blind. Krabbetjes komen ook vanuit Slowakije naar de grot toe en leven daar in de rivier. Echter, als deze rivier zomers opdroogt dan sterven deze krabbetjes. Naast de inheemse dieren zijn er ook exoten in de grotten aanwezig. Zo zijn er enkele soorten mossen en schimmels aanwezig. Deze worden (als sporen) door de toeristen meegenomen en door het licht van de lampen in de grot kunnen ze blijven overleven.

 

Woensdag 2 mei, EotvosLorand University

Vandaag hebben wij de Faculty of Science van de EotvosLorand University in Boedapest bezocht, waar we drie presentaties hebben bijgewoon over verschillende onderzoeksvelden van de universiteit. Zo ging de tweede presentatie over het gedrag, de evolutie en de cognitie van honden.

`s Middags zijn we naar het Natural History Museum van Hongarije in Boedapest geweest. Hier hebben we een rondleiding gehad van een gids bij de expositie "the Variety of Life", waarbij de grote variëteit aan organismen en diversiteit van de Hongaarse natuur weergegeven werd. Tijdens de rondleiding door het museum vertelde de gids van alles over het ontstaan van de mens. Ook werd er in de tour meer ingegaan op de biodiversiteit van Hongarije. Na de tour was er vrije tijd om overige exposities te kunnen bekijken.

`s Avonds zijn we per bus van Boedapest naar Szeged onderin Hongarije gereden, waar we de overige dagen hebben doorgebracht.

 

Donderdag 3 mei, Biological Research Centre (BRC)

In Szeged zijn we op bezoek gegaan bij het Biological Reasearch Centre. Een inleidend praatje leerde ons dat het communisme, dat vroeger de dienst uitmaakte in Hongarije, moderne genetica en verwante moleculaire studies niet als échte wetenschappen zag, omdat mensen gelijkwaardig geboren zouden zijn. In de jaren 60 kwam er echter een omslag. Dit leidde tot de stichting van een instituut speciaal gericht op de Biologie. Het instituut bestaat tegenwoordig uit de afdelingen Biochemie, Biofysica, Genetica en Plantbiologie, waar in totaal ongeveer 250 wetenschappers werken. Naast rondledingen door een laborotarium en de super geavanceerde plantenkassen, kregen we ook een praatje over verschillen tussen het mannelijke en vrouwelijke brein en een lezing over droogte en oxidatieve stress bij planten. We sloten de dag af door met de gehele reisgroep ergens te gaan eten.

 

Vrijdag 4 mei, Vrije dag

De laatste dag van een geweldige reis is aangebroken. Deze dag stond in het teken van vrijheid: iedereen kon gaan en staan waar hij of zij wilde. Bovendien was het Bevrijdingsdag, waar vanzelfsprekend ook bij stil gestaan moest worden.Naast de groep die heeft deelgenomen aan een culturele tour door Szeged, zijn er een aantal studenten op uitgetrokken om de winkels in Szeged eens uit te testen. Tegen het avonduur werd bij het dichtstbijzijnde restaurantje neergeploft voor het (voorlopig) laatste Hongaarse avondmaal!

Na het eten ontmoetten we de bus bij het hotel, waarna we toch echt vertrokken naar een koud landje, ergens in het noordwesten. `s Nachts trokken velen mensen, culturen, steden en landschappen aan ons voorbij, terwijl iedereen verzonken was in een diepe rust en droomde van de afgelopen dagen. Met het intreden van de terugreis eindigde een rustige, culturele dag en ook een mooie, gezellige en geweldige week!